Tekrarlayan Düşükler

Bir hamileliğin 24. haftadan önce kendi başına sonlanması düşük, bu durumun iki ya da daha fazla kez yaşanması tekrarlayan düşük olarak adlandırılır. Dış gebelik ve mol gebelik bu tanıma dahil edilmemekle birlikte doğal yollarla oluşan gebelikler ya da tüp bebek tedavisinden sonra yaşanan düşükler bu kapsamda kabul edilir.

Tekrarlayan düşükler birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesi ile oluşan fetüste genetik sorunlar olması, rahimdeki şekil bozuklukları, annede şeker hastalığı, tiroid, kan pıhtılaşması gibi tıbbi durumlar bulunması ve annenin bağışıklık sistemindeki hücrelerin sağlıklı dokuya saldırması gibi etkenler tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Tekrarlayan düşüklerin en sık karşılaşılan nedeni fetüste anormal sayıda kromozom bulunması olup annenin yaşı ilerledikçe bu durumla karşılaşılması sıklığı artar. Tekrarlayan düşüklerin engellenebilmesi için sorunun nedeni tespit edilir ve belirlenen soruna göre en uygun yöntemler ile sorun giderilmeye çalışılır.



 

Tekrarlayan düşüklerde anne adayının tıbbi geçmişi, adet düzeni, daha önceki gebelikleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunduktan sonra rahim ve üreme organları ultrasonla detaylı şekilde incelenir. Bağışıklık sistemini, hormon düzeyini ve kan pıhtılaşmasını ölçmek için kan testleri yapılır. Ayrıca diyabet ve tiroid hastalığı gibi tıbbi durumlar yapılan tetkiklerle kontrol edilir. Rahmin kontrol edilmesi için HSG ya da histeroskopi yöntemleri uygulanabilir. Gerekli durumlarda anne adayına, eşe ve düşük materyaline genetik testler yapılması da söz konusu olabilir.

Kromozon translokasyonu durumunda genetik danışmanlık alınması ve preimplantasyon genetik tanı denilen özel genetik testin yapılması önerilebilir. Bu durumda gebelik tüp bebek tedavisi ile planlanır. Rahime yerleştirilmeden önce embriyo genetik incelemeden geçirilir. Sağlıklı olduğu tespit edilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun